אנשים שרוכשים דירות חדשות מקבלן לא רוצים דירה משומשת אלא רק דירה חדשה לחלוטין. הם לא רוצים לרשת את הכתמים על הבלטות השחוקות שמישהו אחר יצר, את הטעם האישי של עיצוב המטבח, או את הכיור והקרמיקה שנבחרו על ידי אחרים לחדר הרחצה. הדירה שלהם חייבת להיות חדישה, טרייה ונקיה לחלוטין.
אם זה מתאר אתכם, ותמיד פנטזתם לקנות דירה חלומית חדשה, הנה כמה טיפים שיוכלו לעזור לכם להגן על עצמכם ולהפוך את התהליך לחוויה נעימה. למשל, אם תיתקלו בבעייה במסירת הדירה במועד ותצטרכו למצוא מקום שמאפשר אחסון תכולת דירה באופן זמני.
כדי שחוויית המעבר לדירה החדשה תהיה נעימה, חיובית ובהתאם לציפיות שלכם, חשוב מאוד לבחור בחברת בנייה רצינית, קבלן בעל מוניטין שידוע באמינות שלו, בהקפדה על לוחות זמנים מדויקים, במידת האפשר, ובאיכות בנייה מעולה. אחרי הכול, תמיד משהו יכול להשתבש, אז עדיף לדעת שאתם בידיים טובות.
מה עלול להשתבש?
- הדירה החדשה עדיין לא מוכנה
קיבלתם מהקבלן את תאריך המסירה. על סמך תאריך זה קבעתם את עזיבת הדירה הקודמת. אבל כשהתאריך מתקרב, מסתבר שהקבלן לא מצליח לעמוד ביעד, ועליכם לדחות את מועד הכניסה לדירה לתאריך מאוחר יותר.
כעת, הדירה שאתם עוזבים עומדת להיות מאוכלסת בדיירים החדשים, ואתם צריכים למצוא פתרון לדיור זמני לכול בני המשפחה, ומקום אחסון לתכולת הדירה.
הפתרונות לדיור זמני יכולים להיות מגוונים והם יהיו מן הסתם כרוכים באי נוחות, בתסכול ולעתים קרובות גם בהוצאות נוספות שלא תכננתם. למשל, להצטופף אצל ההורים או לשכור דיור זמני בתקווה שזה לא יהיה לזמן ארוך.
לגבי תכולת הבית, למרבה המזל תוכלו להשתמש בשירותי אחסון המציעים מחסנים אמינים, בטוחים ומוגנים מפני כל סכנה ונזק, ולהבטיח שלפחות הרהיטים ימצאו לעצמם ׳בית׳ עד שתוכלו להעביר אותם לדירה החדשה.
האם החוק מגן עליכם במקרה של אי מסירת הדירה בזמן?
לפי תיקון מס׳ 5 לחוק המכר (דירות), התשל״ג – 1973, הקונה זכאי לקבל מהקבלן פיצויים בגלל איחור במסירת הדירה. החוק גם קובע שכספים אלה ישולמו בסוף כל חודש עבור אותו חודש. המשמעות היא שתוכלו לממן בינתיים את המגורים החלופיים, עד שתקבלו את הדירה מהקבלן.
- גיליתם נזקים עוד לפני שעברתם לדירה
אחת הבעיות שעלולה לאתגר אתכם היא מציאת ליקויי בניה בדירה החדשה. נניח שאתם עומדים לקבל את המפתח אבל רגע לפני אתם מגלים בעיות רטיבות רציניות שנוצרו בעקבות מספר ימים גשומים ביותר.
מי רוצה לעבור לגור בדירה חדשה שהמים מטפטפים או נקווים על שטח תקרת חדרי השינה או המטבח, ואף מאיימים על נקודות חשמל ברחבי הבית?
בעיות רטיבות בבית הן באופן כללי בעיה קשה גם אסתטית וגם בריאותית, על אחת כמה וכמה לאנשים שכל כך שמחים שעוד רגע יגורו בדירה החדשה והמושלמת שלהם. הייאוש והתסכול מתחילים להשתלט ולדחוק החוצה את תחושות השמחה וההתרגשות.
מה אומר על כך החוק?
לפי חוק המכר (דירות) התשל״ג – 1973, כאשר, במהלך תקופת האחריות, מתגלים ליקויים בדירה, כולל נזקי רטיבות, הקבלן חייב לתקן את הליקויים והנזקים על חשבונו.
למרבה הצער, למרות החוק, לא תמיד הקבלן בא לקראת הדייר ולוקח על עצמו את האחריות לתיקון הנזקים. ואף אחד לא שמח להתחיל התדיינות בבתי המשפט במקום ליהנות מהדירה החדשה שלו.
בנוסף לבית המשפט תוכלו להפנות את תביעתכם גם לגוף חיצוני בלתי תלוי שיעסוק בבירור התביעה כנגד הקבלן גוף זה כולל מהנדסים ומומחים בענף הנדל״ן והוא משמש כבורר המציע כתובת מקצועית לבעלי דירות כמוכם. המטרה היא לנסות לפתור את ליקויי הבניה בהליכים מהירים שיהיו מקובלים על שני הצדדים, גם על הקבלן וגם על הקונה.
טיפ חשוב: אם תחליטו לטפל בעצמכם בליקוי בדירה החדשה, בעזרת מומחה חיצוני – אתם פוגמים למעשה באחריות של הקבלן שיוכל לפטור את עצמו מאחריות לתיקון הליקויים.
השתמשו בשירותיו של ייעוץ משפטי
לפני שאתם חותמים על חוזה הרכישה, מומלץ להתייעץ עם עורך דין המתמחה בתחום זה. הסכמי רכישה נועדו להרחיק את כולם מאולם בית המשפט. לכן, כדי להבטיח שהחוזה שלכם אכן מגן עליכם כקונים, שאלו שאלות וודאו שאתם מבינים את גודל האחריות וההתחייבות שאתם לוקחים על עצמכם בעת רכישת הדירה.
ייעוץ משפטי יסייע לכם גם כשיתעוררו בעיות לא צפויות, כמו אלה שתוארו לעיל וכמו למשל, כיורים לא באיכות המובטחת, ריצוף שלא סיכמתם עליו וכדומה.