מכה את הענקיות: חברת הנדל"ן הקטנה שזינקה ב-50% בתוך פחות מחודש
חברת הנדל"ן YBOX, מתכוונת לגייס כ-100 מיליון שקל חוב ומזנקת על רקע הרוד-שואו ■ "נגיע מהון עצמי של 230 מיליון ל-800 מיליון תוך חמש שנים" ■ מאחורי החברה היזם הצרפתי יעקב גורסד, שמחזיק בשתי חברות נדל"ן ציבוריות בצרפת, ויזם את פרויקט רביעיית פלורנטין בת"א
חברת נדל"ן קטנה ולא מאוד מוכרת – וויי בוקס (+2.57% 119.8) (YBOX) – הניבה את התשואה הטובה ביותר במדד ת"א נדל"ן בתחילת השנה. מ-23 בינואר זינקה מניית החברה ב-52%, וכיום שווייה מתקרב לכ-400 מיליון שקל.
ברקע – הבהלה לנדל"ן בישראל, שהובילה בשנים האחרונות לזינוק בשווי מחירי הקרקעות ומחירי הדיור, וגרמה למשקיעים להסיק כי חברות הנדל"ן, בפרט בתקופה של ריבית עולה ותשומות דיור שנזרקות ישר על כתפי הרוכשים הן אחת מההשקעות החמות בבורסה.
מה גרם לזינוק החד במניה שרוב המשקיעים כנראה לא היו ערים לקיומה עד כה? בשבוע האחרון החלה החברה ברוד-שואו אצל המוסדיים לקראת גיוס חוב בהיקף כולל של כ-100-85 מיליון שקל. סדרת האג"ח שתונפק ללא בטוחות צפויה לשאת ריבית של כ-4.5%-5%, תלוי במכרז בהנפקה.
אך נראה כי מה שעורר את העניין להשקעה במניית החברה שנסחרת בבורסה לפי מכפיל הון של 1.75 הוא מצגת המשקיעים. במצגת הוסבר שהונה העצמי של ווי-בוקס יזנק תוך חמש שנים מ-228 מיליון שקל, לפי הדו"חות האחרונים, לכ-800 מיליון שקל. זאת, הרבה מעל הערכותיה במאי האחרון, לפיהם בעוד חמש שנים החברה תציג הון עצמי של כ-545 מיליון שקל.
מה גרם לפער העצום לגבי הערכות ההון העצמי העתידיות? התקדמות התב"עות בפרויקטים הגדולים של החברה למגורים ומשרדים בתל אביב – גת רימון (שבו השקיעה רשת פתאל 90 מיליון שקל בשביל להיכנס כשותפה בחלק המלונאי) וחסן עראפה – שבנייתם צפויה להסתיים ב-2026. זאת, לצד שינויים שחלו בענף הנדל"ן בשנה האחרונה. לחברה גם שיתוף פעולה עם נכסים ובניין בבניית פרויקט המגורים בחדרה – הכפר הלבן שבו נבנות 550 יחידות דיור (חלקה של החברה 193) שאותם רכשה לפי מחיר של 300 אלף שקל ליחידה ומתעתדת למכור לפי מחיר של כ-2 מיליון שקל.
הצרפתי שעשה אקזיט בהיי-טק בגיל 24 ועבר לנדל"ן
YBOX קיימת כבר 12 שנה. לבורסה בתל אביב היא נכנסה ב-2014 בדלת האחורית, דרך מיזוג לשלד מרתון. בעל השליטה (49%) הוא יזם צרפתי – יעקב גורסד, בן 50. גורסד השקיע כ-65 מיליון שקל ברכישת השלד ומיקד את פעילות החברה בנדל"ן. במסגרת גיוסי הון שונים הזרים 56 מיליון שקל. כיום הוא לא נושא בתפקיד רשמי בחברה, אך לכולם ברור כי הוא הרוח החיה מאחוריה, אף שהוא מעדיף להישאר מתחת לרדאר. הוא מינה את אחיו יהודה לתפקיד היו"ר, ובאחרונה נכנס לתפקיד המנכ"ל יוסף תורג'מן.